当前位置: 首页 >> 学术动态 >> 正文

Heterogeneous catalysts: preparation or synthesis?

创建于2019年04月02日 星期二作者 : 科研办 浏览量 :

主讲人:钟子宜,广东以色列理工学院教授
时  间:2019年4月16日9:30
地  点:物电学院A栋316
联系人:马建民

 

 

讲座摘要:In the past, research in catalysis science mainly focused on catalytic activity; today and in the future, finding out how to enhance selectivity to form desired products with zero or much reduced- byproducts will be the major concern. To achieve this, new synthetic methods of catalyst preparation are needed to obtain better control over size, structure, and location of additives and catalyst particles on supports. Achieving mastery over the synthesis of supported catalysts has been one of the foremost scientific endeavors in recent years. In this talk, the origins and evolution of heterogeneous catalysis will be recapped to show the trajectory of catalysis research over time and its future direction, following with several examples for controlled-catalyst synthesis and applications.

 

 

主讲人简介:钟子宜毕业于武汉大学和南京大学,分别获学士、硕士以及博士学位。之后他花了五年时间在以色列巴伊兰大学(Bar-Ilan University)、位于西雅图的华盛顿大学(University of Washington at Seattle)以及新加坡国立大学(National University of Singapore)从事博士后研究。2002年,他获得加拿大政府(NSERC)访问学者奖学金并在蒙特利尔的国立生物技术研究所工作(BRI)。02/2003-09/2018期间,他在新加坡科技局 (A*star)下的化学和工程科学研究院从事研究工作,在03/2013 -03/2017 期间在新加坡南洋理工大学任兼职副教授, 2013 - 2017期间在新加坡南洋理工大学南洋环境和水研究所(NEWRI) 兼职。他于2018年10月以正教授的身份加入了广东以色列理工学院(GTIIT)。在加入GTIIT之前,他主持和参与了多个与多相催化、材料科学、废水处理、制药等相关的工业研究项目,其中一些工业项目得到了康宁(Corning Inc., 美国)、霍尼韦尔(Honeywell, 美国)、三菱化学(日本)、MicroMil CarbonTech(新加坡)、葛兰素史克(GSK)等公司的资助。他已经发表/合著国际期刊论文约200篇(被引约11500次),书3章,获专利6项(其中美国专利2项),h指数56(谷歌scholar)。此外,他还撰写和贡献了约30份工业项目报告。在GTIIT,他计划在2-3年内建立一个绿色催化实验室,主要研究方向如下:多相催化,特别是与环境催化有关的纳米催化剂的设计和合成; 清洁能源和储能材料; 废水处理;表面化学。