当前位置:首页 > 学术动态 > 陈晓嘉报告:Superconductivity above 120 K in polyparaphenylene oligomers

报告人 :   陈晓嘉  北京高压科学研究中心终身研究员

报告时间:2017年4月26日下午3:00

报告地点:理工楼A225

联系人:余亚斌教授

报告摘要:The search for new superconducting compounds with higher critical temperatures Tc's has long been the very heart of scientific research in modern condensed matter physics, materials science, and chemistry. It took 75 years for scientists to push the Tc above liquid nitrogen boiling temperaturesince the discovery of superconductivity. So far, the record high Tc of about 130 K at atmosphere pressure was reported in some multilayer Hg(Tl)-Ba-Ca-Cu-O compounds. Meanwhile, sulfur hydride system holds the highest Tc of around 200 K at high pressure of about 150 GPa. While keeping these records for superconductivity, either the toxicityof these superconductors or the requirement of extreme pressure condition for superconductivity limits their technology applications. Here I will talk about our recent discovery of high-Tc superconductivity in polyparaphenylene oligomers. I will showthat doping achain link molecule – p-terphenyl by potassium can bring about superconductivity at 123 K at atmosphere pressure, which is comparable to the highest Tc in cuprates. Superconductivity have also been found in other compounds of oligomers. The easy processability, light weight, durability of plastics, and environmental friendliness of this kind of these new superconductors have great potential for the fine-tuning of electrical properties. This study opens a window for exploring high temperature superconductivity in chain link organic molecules.

报告人简介:陈晓嘉国家“千人计划”特聘专家,2014年1月全职回国工作,现任北京高压科学研究中心终身研究员。1990年毕业于信阳师范学院物理系,1993年获得河南师范大学理论物理专业硕士学位,1997年在浙江大学获得凝聚态物理专业博士学位,1997-1999年为南京大学博士后,1999-2001年为德国马克斯普朗克固态研究所访问学者,2001年到美国后长期在华盛顿卡内基研究院地球物理实验室从事高压下超导电性的实验和理论研究工作, 回国前为能源部极端环境前沿能源研究中心超导项目负责人。专注于研究高压下的超导电性,在过渡金属化合物、铜氧化物超导体、铁基超导体、有机超导体的高压行为研究方面都做出了大量有影响的工作。新近发现的基于苯和它们之间单一碳碳键相连结的体系具有超过120 K的超导电性,丰富了导电聚合物的新特性,更提供了一类更简易、方便但与铜氧化物最高转变温度可比拟的超导体。已发表论文120余篇,其中10篇论文出现在Nature及其子刊,美国科学院院刊,40篇发表在Physical Review Letters 及Physical Review B上。